miércoles, 27 de abril de 2016

Teoria 12: Ampliació


Distribucions lliures de GNU/Linux

Incloc les distribucions GNU/Linux que són completament lliures. Totes les distribucions que apareixen a continuació es poden instal·lar en el disc dur; la majoria funciona sense instal·lació.

La Free Programari Foundation recomana i recolza aquestes distribucions GNU/Linux, però no tracta de jutjar-les o comparar-les sobre la base de criteris diferents de la llibertat. Per tant, les incloem en ordre alfabètic. Per triar la que millor s'adapti a les seves necessitats, li animem a llegir aquestes breus descripcions i a consultar els seus respectius llocs web i qualsevol altra informació disponible.

Aquestes distribucions estan completes i llistes per usar, i els seus desenvolupadors s'han compromès a seguir les Pautes per a distribucions de sistemes lliures. Això significa que les distribucions inclouran i proposaran exclusivament programari lliure. Rebutjaran les aplicacions, plataformes de programació, controladors, firmware, «blobs», jocs i qualsevol altre programari que no sigui lliure, com així també manuals i documentació que no siguin lliures.

Si succeís que alguna d'aquestes distribucions inclogui o proposi la inclusió d'alguna cosa que no sigui lliure, ha de tractar-se d'un error, i els desenvolupadors es comprometen a eliminar-ho. Si vostè troba programari o documentació que no és lliure en una d'aquestes distribucions, pot informar del problema i adjudicar-se GNU Bucks, nosaltres informarem als desenvolupadors perquè ho solucionin.

Solucionar les fallades que tenen a veure amb la llibertat és un requisit ètic per incloure una distribució en aquesta llista. Per tant, incloem aquí únicament distribucions l'equip de les quals de desenvolupament s'hagi compromès a llevar tot programari privatiu que trobem. Generalment els membres dels equips de desenvolupament són voluntaris que no assumeixen compromisos legals amb els usuaris, però si veiéssim que una distribució no té un manteniment adequat, la llevarem de la llista.

És el nostre desig que les altres distribucions GNU/Linux que existeixen es converteixin completament en programari lliure perquè puguem incloure-les aquí. Si desitja introduir millores a l'àrea de les distribucions lliures, contribuir al desenvolupament d'una distribució que ja existeixi és una contribució més eficaç que crear una nova.

Totes les distribucions que s'esmenten a continuació es poden instal·lar en el disc dur d'un ordinador. La majoria funciona sense instal·lació. No tot el maquinari funciona al món lliure; el lloc de cada distribució hauria d'indicar què tipus de maquinari suporta.

Recolzem aquestes distribucions solament per la llibertat. No tractem de jutjar-les o comparar-les sobre la base de cap altre criteri. Per tant, les posem en ordre alfabètic. Per avaluar quin és la que millor s'adapta a les seves necessitats, suggerim consultar els seus respectius llocs web i qualsevol altra informació disponible.


BLAG Linux y GNU, a distribució GNU/Linux basada en Fedora.

Dragora, una distribució de GNU/Linux independent basada en el concepte de la simplicitat.

Dynebolic, una distribució de GNU/Linux que posa una èmfasi especial en l'edició d'àudio i vídeo.

Guix (es pronuncia «guiks») és una distribució GNU/Linux avançada basada en GNU Guix, un gestor de paquets purament funcional per al sistema GNU.

gNewSense, una distribució de GNU/Linux basada en Debian, amb el patrocini de la FSF.

Parabola GNU/Linux, una distribució basada en Arch que prioritza la gestió senzilla del sistema i dels paquets.

Parabola GNU/Linux, una distribución basada en Arch que prioriza la gestión sencilla del sistema y de los paquetes.

Trisquel, una distribució de GNU/Linux basada en Ubuntu i destinada a les petites empreses, usuaris domèstics i centres educatius.

Ututo XS, una distribució GNU/Linux basada en Gentoo. Va ser el primer sistema GNU/Linux completament lliure reconegut pel Projecte GNU.

Mes informació:

No hay comentarios:

Publicar un comentario