viernes, 22 de abril de 2016

Pràctica 7: Ampliació


Quitter, l'alternativa a Twitter

http://bit.ly/214U332

Quitter no és una xarxa social a l'ús, sinó un dels molts conjunts d'instal·lacions de GNU Social que ens podem trobar. El que ho fa diferent als seus germans és la seva aposta per utilitzar un disseny unificat, i amb una interfície que busca ser atractiva per als nous usuaris semblant-se a la popular Twitter.

Val, llavors què és GNU Social? Es tracta d'un projecte destinat a crear xarxes socials descentralitzades, tant per al seu ús públic com per al privat, i que utilitza l'estàndard obert Ostatus perquè els usuaris dels seus diferents servidors o nodes puguin interactuar entre ells com si estiguessin utilitzant un únic servidor.

GNU Social forma part del projecte GNU iniciat per Richard Stamllman l'any 1983. Després d'anys de desenvolupament, el passat 8 de juny del 2013 va començar a prendre una mica de força gràcies a la seva fusió amb altres alternatives de comunicació lliure com Free Social i StatusNet. En ser un projecte de programari lliure i obert, el codi de GNU Social es troba disponible para tot aquell que vulgui utilitzar-ho o modificar-ho.

I si es tracta d'un projecte tan vell per què ha irromput de sobte? No, no és que a tothom li hagi donat per conscienciar-se dels beneficis del programari lliure, sinó que després de diverses polèmiques per les censures en Twitter, alguns "tuitstars" com @Barbijaputa van començar a fomentar l'ús de Quitter com a alternativa. D'aquesta manera, els varis centenars d'usuaris d'aquesta xarxa es van trobar de sobte amb una horda d'espanyols entrant massivament en el seu servei.

Quines diferències hi ha entre Quitter i Twitter?

Com hem dit anteriorment, Quitter és un conjunt de xarxes allotjades en diferents servidors unides entre si pel protocol Ostatus. Això fa que encara que tots els seus usuaris interactuen entre si com si fos una única xarxa social, puguin existir diferències en les normatives de cadascun dels servidors o nodes. L'exemple perfecte és el límit de caràcters, que mentre en alguns servidors és de 140 o 240, en el recentment creat Quitter Espanya el límit és de 1000 .

Una altra diferència bastant important és que Quitter té tres línies temporals diferents per organitzar el seu contingut. Amb la línia temporal a seques veurem, com en Twitter, els missatges de la gent a la qual seguim, però també tenim una línia temporal pública per veure tots els missatges del nostre servidor o node, i una altra línia temporal per a tota la xarxa coneguda en la qual llegirem tant a la gent que seguim com a la de la resta de servidors.

Quitter té dos tipus d'interfície, una clàssica amb totes les opcions de la xarxa i una nova igual a la de Twitter, i a la qual àdhuc no ha donat temps per implementar-li moltes opcions. Al principi és bastant difícil aprendre a alternar entre ambdues interfícies, per la qual cosa a molts usuaris els costa aconseguir accedir als missatges privats, el bloqueig d'usuaris, els "cuits" populars, i el núvol de tags on es mostren els termes més populars de cadascun dels nodes.

En la interfície clàssica també podem trobar una secció per a grups, característica que malgrat ser molt popular en altres xarxes socials com Google+ o Facebook àdhuc no ha estat implementada en Twitter. A més, també tenim un directori d'usuaris en el qual trobar a qualsevol dels quals poblen el servidor en el qual ens hem registrat.

Mes informació:

No hay comentarios:

Publicar un comentario