miércoles, 20 de abril de 2016

Teoria 11: Objectes d´aprenentatge i llicències en internet


1. QUÈ SON ELS OBJECTES D´APRENENTATGE?

Qualsevol entitat, digital, o no digital, que pot ser usada, reutilitzada o referenciada durant l´aprenentatge recolzat per la tecnologia. Com a exemples d´objectes destaquen:

-Continguts Multimèdia
-Contingut instructiu
- Objectes d´aprenetatge
-Programari educatiu i eines de programari
-Persones, organitzacions o esdeveniments referencials durant l´aprenentatge recolzat tecnològicament

D´altra banda els objectes d´aprenentatge estan regits per metadades que són dades i regles sobre dades, en el nostre cas ens proporcionen dades sobre els recursos d´aprenentatge i la seva utilització.

2. ON TROBAR OBJECTES D´APRENENTATGE

-Projecte Agrega: Disposa d´un cercador avançat amb el que és possible localitzar els materials desitjans segons el nivell educatiu, nivell d´agregació o format i, per qualsevol característiques descrita en les metadades. Quan es troba alguna cosa adaptat a les nostres necessitats es tindrà en compte la plataforma d´Elearning i el nostre LMS. El resultat és un arxiu en format ZIP.

-Pojecte LearningSpace: En aquesta biblioteca podem trobar centenars de recursos educatius, en forma de cursos on-line, que poden se descarregats en format SCORM o Comon Cartridge. Triant qualsevol d´aquest formats s´obrirà l´objecte d´aprenentatge en format ZIP.

Empaquetar els objectes amb SCORM y COMMON CARTRIDGE

3. LLICÈNCIES EN INTERNET

Drets d´autors o copyright: Drets que et dona la llei per ser el creador d´una obra. Protegeix qualquier obra es que tenga naturalesa intelectual. L´autor te dret a copia, distribució, modificació... Li pernecerà els següents drets: 

-Dret moral: Dret per a ser reconeguda como autora, no es poder vendre... drets propis del autor.
-Dret patrimonial: Es gaudeix l´autor al llarg de la seua vida, i la seua familia durant un plas determinat: Drets d´explotació: Drets que pots demanar amb quantitat económica i els drets compensatoris: drets que perds per vendre esa obra.

Llicències lliures:

-Llicencia de domini públic: Quan expiren els drets patrimonials; passant els 70 anys. Respetar els drets morals.

-Copyleft: Elimina les restriccions del copyright. La copia te que mantenir els mateixos drets que la original.

-Creative Commons: Reconegut, no comercial (l´explotació de l´obra queda limitada a usos no comercials, sol afecta que empren en la obra del autor original), Sense obres derivades ( No es pot crear obres derivades de l´obra original) i Compartir igual (s´autaritza la creació de les obres derivades sempre que es mantinga la misma llicencia al ser distribuida). Tipus:

1. Es permet qualsevol explotació de l´obra incloent la comercial aixi com la creació de les obres derivades, la distribució de les quals esta permesa sense restricció.

2. No es permet el us comercial de l´obra original, ni de les obres derivades. Les quals ha de mantindre les mateixes  llicencies de l´obra original.

3. No es permet el us comercial de l´obra original, ni la generació de les obres derivades.

4. Es permet el us comercial de l´obra original, i de les obres derivades. Les quals ha de mantindre les mateixes  llicencies de l´obra original.

5.  Es permet el us comercial de l´obra però no es permet la creació de les obres derivades




No hay comentarios:

Publicar un comentario