miércoles, 20 de abril de 2016

Teoria 11: Ampliació


VIOLACIÓ DE DRETS D'AUTOR EN INTERNET

Internet en aquests moments ofereix una indeterminada quantitat d'informació. Qualsevol que tingui connexió es converteix automàticament en usuari, interactuant a voluntat en temps real i sense barreres geogràfiques. Però aquesta interacció comporta cert tipus de problemes, l'accés immediat a tota aquesta informació disponible està subjecte a la pèrdua de control sobre l'ús de la mateixa. És aquí on entra el denominat protecció per drets del
dret d'autor és, segons l'Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI) un terme jurídic que descriu els drets concedits als creadors per les seves obres. El tipus d'obres que abasta el dret d'autor inclou: obres literàries com a novel·les, poemes, obres de teatre, documents de referència, periòdics i programes informàtics; bases de dades, pel·lícules, composicions musicals i coreografies; obres arquitectòniques, publicitat, mapes i dibuixos tècnics i obres artístiques com a pintures, dibuixos, fotografies i escultura.

CASOS DE VIOLACIONS D'AUTOR A LA XARXA:

Cas Napster i l'intercanvi d'obres musicals (1999-06-01)
Napster va néixer de la mà de Shawn, un jove de sol 18 anys, que va començar la seva carrera en l'empresa de videojocs del seu oncle. Va ser aquest últim qui ho va incentivar i ho va conduir al món de la informàtica, i qui, en observar la seva afició a col·leccionar fitxers musicals en MP3, va decidir finançar-li el seu propi projecte: desenvolupar una aplicació musical per a Internet.
Va ser d'aquesta manera com, amb l'ajuda del seu oncle i dos amics de xat, Sean Parker i Jordan Ritter, va néixer Napster l'1 de juny de 1999, un programa que permetia als usuaris d'Internet intercanviar arxius musicals. S'estima que el programa es va arribar a descarregar en un nombre d'ordinadors que oscil·lava entre els centenars de milers a les desenes de milions.

Mes informació del CAS NAPSTER:

No hay comentarios:

Publicar un comentario