miércoles, 17 de febrero de 2016

Teoria 4: La societat TIC


1. Característiques de la societat TIC

-Gran presència dels "mass media" i de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, amb els seus llenguatges audiovisuals en tots els àmbits de la societat: oci, llas, món laboral...


-Gran quantitat d´informació al nostre abast. Cada vegada ens resulta més facil accedir a tot tipus d´informació però precisament l´abundància de dades que tenim

-Continus avanços científics i tecnologies en tots els camps del saber, especialment en bioengenyeria, enginyeria genètica, noves tecnologies. El coneixement es va renovant veloçment.

-La fi l´era industrial; La societat de la informació treballa en el sector serveis amb forta dependència de les TIC

-Llibertat de moviment; La societat de la informació sustentada per la globalització economia i cultural amb llibertat de moviment.

-Nous entorns laborals; Les tecnologies revolucionen els entorns laborals i obren possibilitats al tele-treball.


2. ¿Què són les TIC?

Conjunt de processos i productes derivats de les eines (maquinari i programari), suports i canals de comunicació, relacionats amb l'emmagatzematge, processament i transmissió digitalitzada de la informació. Exemples: ordinador, projector...


3. Característiques de les TIC

-Inmaterialitat

-Deslocalització

-Interactivitat

-Instantaneitat

-Reproducció ilimitada

-No linealitat (hiperenllaços)

-Interconexió

-Diversitat / Multiformat (text, imatge, so)


4. Aportacions de les TIC

-Fàcil accés a tot tipus de informació, sobre qualsevol tema i en qualsevol format. La informació és la matèria primària que necessitem per a crear coneixements.

-Instruments per a tot tipus de procés de dades. Els sistemes informàtics, integrats per ordinadors, perifèrics i programes, ens permeten realitzar qualsevol tipus de procés de dades de manera ràpida i fiable.

-Canals de comunicació immediata, sincrònica i asíncrona, per a difondre informació i contactar amb qualsevol persona o institució del món mitjançant l'edició i difusió de la informació.

-Emmagatzematge de grans quantitats d'informació en petits suports de fàcil transport.
-Automatització de tasques, mitjançant la programació de les activitats que volem que realitzen els ordinadors.

-Interactivitat. Els ordinadors ens permeten "dialogar" amb programes de gestió, etc.
Homogeneització dels codis emprats per el registre de la informació mitjançant la digitalització de tot tipus d'informació.

-Instrument cognitiu que potencia les nostres capacitats mentals i permet el desenvolupament de noves maneres de pensar.


5. Limitacions de les TIC

-Problemes tècnics: incompatibilitat entre diversos tipus d'ordinador i sistemes operatius.

-Falta de formació: la necessitat d'uns coneixements teòrics i pràctics que totes les persones han d'aprendre, la necessitat d'aptituds i actituds favorables.

-Problemes de seguretat: Circumstàncies com el risc que es produeixen accessos no autoritzats als ordinadors de les empreses que estan connectats a internet i el possible robatori dels codis de les targetes de crèdit al comprar en les botigues virtuals.

-Barreres econòmiques: A pesar del progressiu abaratament dels equips i programes informàtics, el seu preu encara resulta prohibitiu per a moltes famílies.

-Barreres culturals: L'idioma dominant, l'anglès, el el qual vénen moltes referències i informacions d'internet, etc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario