viernes, 26 de febrero de 2016

Pràctica 4: Ampliació


Un altre programa alternatiu per a presentacions: PREZI
http://bit.ly/1VILfNh

Ens planteja la presentació com un llenç en blanc, on anem passant d'una idea a una altra a través d'efectes de zoom i de moviment d'un costat a un altre. Sorprèn la primera vegada que veiem una presentació amb aquesta eina, encara que no convé abusar de les transicions que ens proposa per passar d'una idea o diapositiva a una altra. Podem utilitzar-ho de forma gratuïta i limitada.


Una principal característica de Prezi és la possibilitat d'organitzar la informació en forma d'un esquema i exposar-ho amb llibertat sense la seqüència de diapositives. De manera que el conferenciant o qui consulta una presentació en Prezi pot accedir a qualsevol contingut amb solament fer clic. Es pot navegar per la presentació -que és en realitat un sol frame de 3 dimensions- des de la vista general, ampliant o reduint la vista, o desplaçant el llenç. Els efectes visuals han d'estar supeditats a una correcta narrativa.


Tutorial Prezi: 

https://www.youtube.com/watch?v=Zuz3OngGzh4

Exemples:
http://bit.ly/1XPFsH1

http://bit.ly/1T0kiXt

Pràctica 4: Powert point


Treballar amb Power Point

En aquest post us vaig a ensenyar les múltiples funcions que té Power Point. La versió de Powerpoint de la qual disposo en el meu ordinador és la de 2010.

Una vegada que nosaltres tenim en el nostre ordinador instal·lat el Power Point, l'única cosa que hem de fer és obrir-ho, gens més realitzar això ens apareixerà la següent pantalla:

http://bit.ly/1RsprnY

Si volem inserir una imatge, en la nostra barra d'eines veiem l'opció de Inserir, punxem en Imatge i seleccionem una del nostre escriptori.

http://bit.ly/1TbsFzT

Si fem doble clic a la foto la podrem modificar-la. Per exemple, si punxem en l'opció Efectes de la imatge podem afegir-li ombra, il·luminat, vores suaus, gir 3D...

http://bit.ly/20Zc2q2

Se li pot donar color al contorn de la imatge si punxem en Contorn de la imatgeAmb l'opció Dissenyo d'imatge podem introduir un text en la imatge després d'haver triat com volem que es vegi la imatge.

http://bit.ly/20Zc2q2
Podem modificar a tot moment la grandària de la foto en Panell de selecció. Observem també les opcions Efectes artístics, Color de la imatge, Correccions de lluentor i contrastos.

http://bit.ly/1oMoTQM
http://bit.ly/1Rsqx38

Per inserir un hipervínculo seleccionem el text, punxem a Inserir, després Hipervínculo i introduïm la direcció a la qual volem que ens porti, bé cap a una altra diapositiva, ben executant un programa...

http://bit.ly/1S5EzKf
Podem afegir formes punxant a Inserir, després Formes, seleccionem la forma que vulguem.

http://bit.ly/1QhSBad

Una vegada tenim la imatge, fem doble clic en ella, al costat de Hipervínculo veiem Acció, punxem en ell i així és com generem un botó d'acció. Per exemple: volem que la figura seleccionada ens porti a la primera diapositiva de totes. Per tant, quan estiguem en la presentació si movem el ratolí i ho col·loquem damunt de la figura podrem punxar en ella i ens portarà a la primera diapositiva. 

Dins de Acció veiem que hi ha dues opcions: Clic del mouse i Acció del mouse. La primera ja l'hem explicat, la segona és exactament igual, l'única cosa que canvia és que solament amb passar el ratolí per la figura ja ens portarà on li hàgim indicat.

Per inserir un vídeo seleccionem a Inserir. Inserim vídeo, ho podem pujar des d'arxiu o des de lloc web. Si volem pujar-ho des d'arxiu, haurem de buscar-ho en el nostre ordinador i si volem pujar-ho des de lloc web haurem de buscar el vídeo; una vegada tenim el vídeo, hem d'anar a baix, on està la informació del vídeo. 

Llavors veurem diverses opcions (Informació, compartir, afegir a...), entrem a compartir (compartir aquest vídeo, inserir, enviar per correu), punxem a inserir, copiem el codi HTML, i marquem les opcions "Mostrar suggeriments de vídeos" quan finalitzi la reproducció del vídeo. Pegarem el codi HTML en la finestra que ens apareixerà en el Power Point quan hàgim seleccionat des de lloc web, li donarem a inserir i ens apareixerà en la diapositiva.


http://bit.ly/1T04P9N
Quan inserim un àudio el podem fer de dues opcions: àudio d'arxius i àudio d'imatges predisenyats. Àudio d'arxiu ho seleccionarem del nostre ordinador i àudio d'imatges predisenyats són sons que el programa té assignats.


http://bit.ly/1QhTpfw

Quant al disseny de les diapositives trobem diverses opcions que podem canviar:

Configurar la pàgina: podem posar la diapositiva en ample o en vertical, l'altura, l'ample... 

-Els temes: veiem que hi ha una gran quantitat de temes diferents per triar.

-Els colors: hi ha un gran numero de colors a triar també.

-Fonts: diferents tipus de lletres.

-Efectes.

-Estils de fons per a la diapositiva: dins d'aquesta opció veiem Format de fons, pots utilitzar-ho per donar-li farcit al fons.

http://bit.ly/1QByuQ8
Transicions hi ha moltíssimes. En cada diapositiva pot haver-hi una transició diferent, encara que també podem aplicar una transició per a totes. A més, li podem afegir un so a la transició, també hi ha molts i podem assignar quant volem que duri la transició. Podem avançar a la següent diapositiva fent clic o després d'uns determinats segons que podem marcar.

http://bit.ly/1TIfqGz
Quant a les animacions, primer de tot haurem d'inserir una forma o una imatge, com hem fet abans. Triem l'animació que ens agradi; hi ha també una gran varietat.

http://bit.ly/1QhTOyi

Finalment podem modificar o ajustar la nostra presentació. Per a això tenim l'opció Configuració de la presentació diapositives, podem assajar intervals per veure com ens queda, i si volem modificar alguna cosa podem configurar-ho fins que es quedi com vulguem. Després veiem una opció que diu Gravar presentació amb diapositives que serveix perquè es generi un vídeo.







miércoles, 24 de febrero de 2016

Teoria 4: Ampliació


 EL TERME "MASS MEDIA"

Aquest terme s'ha citat al principi de la teoria del tema 4 i és necessari tenir un major coneixement d'això.

Mitjans de comunicació massius o de masses (mass media) són els mitjans de comunicació rebuts simultàniament per una gran audiència, equivalent al concepte sociològic de masses o al concepte comunicatiu del públic.

La finalitat d'aquests mitjans de comunicació podria ser, segons la fórmula encunyada específicament per a la televisió, formar, informar i entretenir al públic que té accés a ells. Atenent als interessos que defensen, busquen el benefici econòmic de l'empresari o grup empresarial que els dirigeix, habitualment concentrat en grans grups de comunicació multimèdia, i influir en el seu públic ideològicament i mitjançant la publicitat.

Tots els ciutadans del món estan exposats a uns o altres mitjans, que resulten indispensables com a eina de comunicació i presència pública per a tot tipus d'agents econòmics, socials i polítics.

Per a més informació:



Aquest enllaç mostra les aportacions dels Mass Media en educació:

miércoles, 17 de febrero de 2016

Teoria 4: La societat TIC


1. Característiques de la societat TIC

-Gran presència dels "mass media" i de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, amb els seus llenguatges audiovisuals en tots els àmbits de la societat: oci, llas, món laboral...


-Gran quantitat d´informació al nostre abast. Cada vegada ens resulta més facil accedir a tot tipus d´informació però precisament l´abundància de dades que tenim

-Continus avanços científics i tecnologies en tots els camps del saber, especialment en bioengenyeria, enginyeria genètica, noves tecnologies. El coneixement es va renovant veloçment.

-La fi l´era industrial; La societat de la informació treballa en el sector serveis amb forta dependència de les TIC

-Llibertat de moviment; La societat de la informació sustentada per la globalització economia i cultural amb llibertat de moviment.

-Nous entorns laborals; Les tecnologies revolucionen els entorns laborals i obren possibilitats al tele-treball.


2. ¿Què són les TIC?

Conjunt de processos i productes derivats de les eines (maquinari i programari), suports i canals de comunicació, relacionats amb l'emmagatzematge, processament i transmissió digitalitzada de la informació. Exemples: ordinador, projector...


3. Característiques de les TIC

-Inmaterialitat

-Deslocalització

-Interactivitat

-Instantaneitat

-Reproducció ilimitada

-No linealitat (hiperenllaços)

-Interconexió

-Diversitat / Multiformat (text, imatge, so)


4. Aportacions de les TIC

-Fàcil accés a tot tipus de informació, sobre qualsevol tema i en qualsevol format. La informació és la matèria primària que necessitem per a crear coneixements.

-Instruments per a tot tipus de procés de dades. Els sistemes informàtics, integrats per ordinadors, perifèrics i programes, ens permeten realitzar qualsevol tipus de procés de dades de manera ràpida i fiable.

-Canals de comunicació immediata, sincrònica i asíncrona, per a difondre informació i contactar amb qualsevol persona o institució del món mitjançant l'edició i difusió de la informació.

-Emmagatzematge de grans quantitats d'informació en petits suports de fàcil transport.
-Automatització de tasques, mitjançant la programació de les activitats que volem que realitzen els ordinadors.

-Interactivitat. Els ordinadors ens permeten "dialogar" amb programes de gestió, etc.
Homogeneització dels codis emprats per el registre de la informació mitjançant la digitalització de tot tipus d'informació.

-Instrument cognitiu que potencia les nostres capacitats mentals i permet el desenvolupament de noves maneres de pensar.


5. Limitacions de les TIC

-Problemes tècnics: incompatibilitat entre diversos tipus d'ordinador i sistemes operatius.

-Falta de formació: la necessitat d'uns coneixements teòrics i pràctics que totes les persones han d'aprendre, la necessitat d'aptituds i actituds favorables.

-Problemes de seguretat: Circumstàncies com el risc que es produeixen accessos no autoritzats als ordinadors de les empreses que estan connectats a internet i el possible robatori dels codis de les targetes de crèdit al comprar en les botigues virtuals.

-Barreres econòmiques: A pesar del progressiu abaratament dels equips i programes informàtics, el seu preu encara resulta prohibitiu per a moltes famílies.

-Barreres culturals: L'idioma dominant, l'anglès, el el qual vénen moltes referències i informacions d'internet, etc.

Teoria 3: Ampliació


M-learning

M-learning es basa en una metodologia d'ensenyament i aprenentatge valent-se de l'ús de petits dispositius mòbils, tals com: telèfons mòbils, PDA, tabletas, iPod i tot dispositiu de mà que tingui alguna forma de connectivitat sense fil.

Història, característiques, avantatges i desavantatges d'aquestes modalitats virtuals es reflecteixen en aquest video:

M- learning:

• Permet l'accés a la informació quan sigui necessari i on sigui necessari.
• Afavoreix l'autonomia.
• Afavoreix l'aprenentatge centrat en l'alumne i en el context.
• Permet la multifuncionalidad, amb els diferents sensors, video...
• Augmenta la motivació de l'alumne.
• És de fàcil ús i està integrat en la vida dels alumnes.
• Facilita la comprensió dels coneixements; inclou multimèdia i està centrat en l'entorn.
• Atenció a la diversitat.
• Permet la utilització de jocs com a suport a l'ensenyament.
• Permeten una avaluació formativa i sumativa

Me informació en la guia per a la implantació del M-LEARNING a l'aula:

Teoria 3: Docència virtual: E-learning i B-learning


1. ¿Què és E-learning?

-Formació que utilitza la xarxa como tecnologia de distribució de la informació. Sigui la xarxa oberta (internet) o tancada (intranet).

-Un ensenyament a distància obert, flexible i interactiu basat en l´ús de les TIC sobretot aprofitant els mitjans que ofereix internet.

-Permet la distribució i l´accés a col·leccions de materials d´aprenentatge sobre un mitjà electrònic usant un servidor web per a distribuir-los. Un navegador web per a accedir i protocols TCP/IP i http per a facilitar l´intercanvi.

2. Característiques E-learning

-Ús de navegadors Web per accedir a la informació

-Aprenentatge molt recolzat en Tutories

-Materials digitals i aprenentatge flexible

-Ús de protocols TCP i HTTP per a facilitar la comunicació

-Aprenentatge mitjançant PC

-Aprenentatge individualitzat vs col·laboratiu interactiu

-Utilització d´eines síncrones (Ej: Videoconferencia...) i asíncrones (Ej: Chats...)

-Administració dels materials en un servidor Web

-Connexió professor-alumne separats per espai temps

-Multimèdia/Hipertextual - Hipermedia

3. Avantatges E-learning

-Posa a la disposició dels alumnes molta informació

-Facilita l´actualització de la informació i dels continguts

-Permet la deslocalització del coneixement

-Facilita l´autonomia de l´estudiant

-Propicia una informació Just in Time ( Nos diuen que busquen informació de un tema i en internet ens apareixen multitud de pàgines) i Just for me (escollir la informació que mes en agraden)

-Afavoreix una formació multimèdia

-Afavoreix la interactivitat en diversos àmbits

-Estalvia costos i desplaçaments

-Facilita l´ús dels materials en diversos cursos

-Facilita una formació grupal i col·laborativa


4. Inconvenients E-learning

-Mes inversió de temps per part del professor

-Mínimes competències tecnològiques de professor i alumne

-Habilitats de l´alumnat per a l´aprenentatge autònom

-Disminueix la qualitat de la formació si no existeix un ràtio adequat de professor/alumne

-Requereix més treball del convencional

-Baixa qualitat de molts continguts i cursos actuals


                               5. ¿Què és B-learning?

-Combina l´ensenyament cara a cara amb l´ensenyament virtual.

-Combinació de les classes magistrals amb els exercicis, els estudis de cas, jocs de rol i enregistrament de vídeo i àudio juntament amb la tutoria i l´assesssorament.

-Qualsevol possible combinació d´un ampli ventall de mitjans per a l´aprenentatge dissenyats per a resoldre problemes específics.

-Les e-eines combinades amb altres més convencional on el docent haurà d´assumir atortagades pel models presencial i pel model tradicional.


6. Aspectes importants d´un sistema B-learning

-Cal incloure en l´aprenentatge, les propietats des l´espai virtual. S´ha de guiar i modelar les discussions quan els alumnes estan connectats.

-La informació per a ser tractada requereix coneixement per a la seva interpretació

-Permet adquirir coneixements tècnics funcionals

-No s´aprèn en solitari sinó en solidari en comunicació amb els altres mitjançant fòrums, xats...

-Les tutories apareixen com una possibilitat d´ajuda tanta en l´ensenyament presencial com a distància

-Permet la formació de professionals amb competències integrals: sentit crític, creativitat i coneixement de la societat




















sábado, 13 de febrero de 2016

Pràctica 3: Ampliació

Windows Movie Maker
Windows Movie Maker permet crear presentacions i vídeos casolans en l'equip i completar-los amb títols, transicions, efectes, música i fins i tot amb una narració per aconseguir un aspecte professional. I quan estigui preparat, podrà usar Windows Movie Maker per publicar el seu vídeo i compartir-ho amb amics i familiars.

Aquí teniu els passos per saber usar aquest programa i un manual:


Manual:


A més us deixo un vídeo on també veureu una explicació de com es treballa amb aquest programa:

http://bit.ly/1QdN5RA

viernes, 12 de febrero de 2016

Pràctica 3: Youtube



 Com pujar un vídeo a YouTube


http://bit.ly/20Z8whj

En aquesta pràctica s'explicarà com pujar un vídeo a YouTube, com editar-ho, modificar-ho, afegir elements i publicar-ho.

En primer lloc entrem en YouTube i hem d'iniciar sessió amb el nostre compte de gmail.

A configurar, tenim diverses opcions, entre elles la de Panell.


http://bit.ly/20sfRnf

Dins d'aquesta, tenim una sèrie de pestanyes com poden ser Gestor de vídeos, Comunitat, Configuració del canal, YouTube analytics i Eines de creació.


http://bit.ly/1Sluwl4
En el Gestor de vídeos podem veure les reproduccions, les estadístiques, els comentaris, els like...

http://bit.ly/1Pr1wES

En Gestor de vídeos, exactament en Vídeos pujats si punxem en Accions tenim l'opció de posar al vídeo una llicència de Creative Commons o una llicència estàndard que és la recomanable.


http://bit.ly/1Tcz4c8
Si prenem en Videos pujats l´opció de Editar, apareix una llista: 

Àudio: Podràs canviar l'àudio original per un tema de fons que te la biblioteca de YouTubeA continuació tindràs l'opció de regular la música, també podràs indicar la posició de l'àudio per triar en quin moment vols que comenci i acabi la cançó. 

Anotacions: On podràs afegir: entrepans, notes, títols, àrees destacades i agregar etiquetes.

Substituls: Anar afegint subtítols en el vídeo, perquè més persones que no parlen el teu idioma puguin entendre el teu vídeo.
En informació i configuració ens diu el canal on s'ha creat, la durada, m'agrada o no m'agrada, URL del vídeo...

En l'opció de millora on es pot millorar el contrast del vídeo, és a dir, la visió del vídeo. Es pot utilitzar la càmera lenta, determinar on comença i acaba el vídeo.

A habilitar emissió en directe podem realitzar com una videoconferència, és a dir, parlar amb més gent alhora.

Si cliques  en 
Llista de reproducció pots crear una carpeta pròpia en la qual tu tens tots els vídeos que a tu t'agraden de manera classificada, i també podem seleccionar si volem que aquesta llista sigui privada, pública i si volem donar-li a l'opció que hi hagi gent que pugui afegir vídeos a aquesta llista o no.

http://bit.ly/20shjpR


En comunitat podem buscar fans per al nostre canal.

http://bit.ly/1Qw3wco

En YouTube Analytics podem saber qui ho ha vist sencer i qui no el video, rendiment, interacció, comentaris, vídeos compartits...

http://bit.ly/1mwtN2b


Si li donem a pujar tenim l'opció de Pujar un vídeo, per a això hem de crear el nostre propi canal. Una vegada marcat podem seleccionar si volem que sigui públic, ocult o privat.

http://bit.ly/1Qw1gly

A la dreta, tenim l'opció d'enregistrament de càmera webSi la premem podem iniciar l'enregistrament en el cas que tinguis una càmera web. Una vegada que ho has gravat t'apareixerà en gestor de vídeos, a l'apartat de vídeos pujats, aquí t'apareixerà el vídeo que has gravat.





http://bit.ly/1owPHEb
La opció de Presentació de diapositives serveix perquè tu seleccions les fotos que vulguis i les puges totes i es realitza automàticament una presentació.

http://bit.ly/1LkHDew

El editor de vídeo serveix per anar editant parts del vídeo.


http://bit.ly/1O6wbTF
http://bit.ly/20six4m














miércoles, 10 de febrero de 2016

Teoria 2: Ampliació



Els paradigmes educatius

Els corrents sobre els paradigmes educatius s´han explicat molt breument. Os mostre més informació per conèixer més profundament cada corrent..


http://bit.ly/1PNTV4F
PARADIGMA CONDUCTUAL:

Sorgeix a principis del segle XX, la seva metàfora bàsica és la maquina, és a dir, tant a l'alumne com al professor se'ls considera màquines. Les circumstàncies són sempre mesurables i observables. En definitiva, aposten per una concepció mecanicista de la realitat. L'Alumne és un receptor de conceptes i continguts, l'única pretensió dels quals és aprendre el que s'ensenya. L'avaluació és considerada com un procés sumatiu de valoració i se centra en el producte final que ha de ser mesurable i quantificable. La vida a l'aula es redueix a una suma d'objectes, conductes, activitats centrades sobretot en els continguts que s'aprendran. El Currículum és tancat i obligat per a tots, la disciplina es converteix en un requisit important a l'aula i quan aquesta falta en casos especials i difícils es recomana recórrer a tècniques de càstig. L'alumne és considerat un objecte que ha de reproduir el coneixement de manera exacta al que s'ensenya.


PARADIGMA COGNITIU:

Sorgeix arran de produir-se una crisi del paradigma conductual a l'aula. Les teories com la de l'aprenentatge significatiu, per descobriment, el constructivisme són algunes de les quals han aportat a enriquir aquest paradigma. La metàfora bàsica és l'organisme entès com a totalitat. És la ment la que dirigeix la persona i no els estímuls externs. L'Alumne és considerat un subjecte de l'educació ja que posseeix un potencial d'aprenentatge que pot desenvolupar per mitjà de la interacció professor-alumne. El Professor és una persona critica-reflexiva, l'anàlisi dels pensaments del professor és una manera de reflexió-acció-reflexió. El Currículum és definit com a obert i flexible, s'apliquen xarxes, esquemes, mapes mentals. L'avaluació estarà orientada a valorar els processos i productes, serà permanent, formativa i criterial. La intel·ligència, la creativitat, el pensament critico i reflexiu són temes constants en aquest paradigma.altre personal i psico-social.


PARADIGMA AMBIENTALISTA:

Es descriu a partir dels estudis etnogràfics, les demandes de l'entorn i les respostes dels actors i la seva adaptació. Facilita i recolza l'assimilació i conceptualització dels estímuls ambientals, com el professor, els pares, l'escola, la comunitat, es converteixen en fets mediadors de la cultura contextualitzada. El Currículum és flexible, contextual i obert, l'enfocament del professor és tècnic-critico és a dir, gestor de processos d'interacció a l'aula, crea expectatives i genera un clima de confiança. El model d'ensenyament està centrat en la vida i el context soci-cultural i natural, amb la finalitat d'afavorir l'aprenentatge significatiu a partir de l'experiència. El procés d'ensenyament-aprenentatge no és solament situacional, sinó a més personal i psico-social.


PARADIGMA CONSTRUCTIVISTA:

El model del constructivisme concep l'ensenyament com una activitat crítica i al docent com un professional autònom que investiga reflexionant sobre la seva pràctica, si hi ha alguna cosa que difereixi aquest model amb anteriors és la forma en la qual es percep a l'error com un indicador i analitzador dels processos intel·lectuals. Per al constructivisme aprendre és arriscar-se a errar (anar d'un costat a un altre), molts dels errors comesos en situacions didàctiques han de considerar-se com a moments creatius.

Per al constructivisme l'ensenyament no és una simple transmissió de coneixements, és en canvi l'organització de mètodes de suport que permetin als alumnes construir el seu propi saber. No aprenem només registrant en el nostre cervell, aprenem construint nostra pròpia estructura cognitiva.


Per a més informació:
https://fdimafp.wikispaces.com/PARADIGMAS+EDUCATIVOS

Teoria 2: Integració de les TIC en el curriculo


1. Paradigmes educatius

Tenim 4:

-Paradigma conductista: Màquina que aprèn conductes mesurables, observables i quantificables.

-Paradigma cognitiu: Organisme que desenvolupa processos cognitius i afectius.

-Paradigma ambientalista: Escenari on es realitzen les interaccions entre persones i el medi ambient

-Paradigma constructivista: Organisme que desenvolupa processos cognitius i afectius en un escenari d´aprenentatge.

2. Implicacions per al disseny de l´ensenyament

-El currículum es considera tancat i obligatori

- Disseny de la instrucció amb definició precisa de continguts i objectius

-Els aprenentatges complexos es poden descompondre en tasques més simples

-L´avaluació dels resultats se centra en el producte final, sense tenir en compte el procés

-La motivació depèn de reforços externs

3. Evolución del model d´ensenyament-aprenentatge

Aprenentatge com a adquisició de coneixement

-Aprendre és adquirir coneixements
-El professor transmet la informació
-El control de l´aprenentatge està en mans del professor
-Els continguts estan centrats en el currículum
-El paper del professor és ensenyar, transmetre coneixements
-El paper de l´alumne és adquiri-lo

Aprenentatge com construcció de significat

-L´avaluació no se centra només en el producte de l´aprenentatge sinó també en el procés
-El paper del professor es intervindre en l´aprenentatge de l´alumne
-El paper de l´alumne es aprendre a aprendre
-L´alumne com subjecte autònom, el control de l´aprenentatge esta les seves mans des del principi
-L´aprenentage es concep com recerca activa i constructiva
-Importen els continguts però també els processos

4. Principis generals per la integració de les TIC

-Qualsevol tipus de mitjà, des del mes complex fins al mes elemental ha d´estar justificat segons el procés comunicatiu.

-L´aprenentatge no depèn del mitjà, sinó fonamentalment de les estratègies i tècniques didàctiques aplicades

-Abans de plantejar-nos que mitja utilitzar, hem de plantejar-nos per qui, com ho anem a usar i que pretenem del

-Cap mitja funciona en el buit, sinó en un context complex

-Els mitjans son transformadors de la realitat

5. Nous rols del professorat

-Dissenyadors

-Avaluacions i seleccionadors de les TIC

-Consultors d´informació

-Orientadors

-Avaluacions de forma continua

6. Dimensions de l´alfabetització digital

-Investigadora: Us de les eines TIC per a la investigació i el treball acadèmic

-Critica: Capacitat per avaluar de forma critica els beneficis i costos de les TIC

-Pla de publicació: Habilitat per difondre i publicar informació

-Recursos: Coneixement de formes i mètodes d´accés a recursos informals

-Tecnologies incipients: Capacitat per comprendre les innovacions tecnològiques i per aprendre decisions intel·ligents

-Socioestructural: Comprensió de la situació i producció de la informació

-Eines: Coneixement i us programari i programes multimèdia