jueves, 10 de marzo de 2016

Teoría 7: Ampliació


Com utilitzar blogs i wikis en Educació Infantil

Existeixen diverses possibilitats d'utilització dels blogs en un aula infantil:

Blog de professor: on podrem trobar entrades dirigides als nens i nenes perquè reforcin a casa els continguts que es treballen en classe, altres dirigides directament a les famílies perquè participin, una sèrie d'enllaços a experiències i activitats d'interès per a tota la comunitat educativa com a enllaços sobre lectoescriptura, documents per a pares i mares, videos i jocs per a educació infantil, enllaços a blogs d'altres companys i companyes del centre, apartat per a comentaris i suggeriments dels visitants, eines web 2.0 que ajudin a altres mestres a crear i a millorar el seu propi blog…


Blog compartit entre alumnes i professor: en el qual es mostren les activitats que realitzen els alumnes dins de l'aula, enllaços a aplicacions, cançons, contes… Els alumnes també publiquen els seus treballs en ell.


Blog de classe o centre escolar: on el que es fa dia a dia a l'aula. Els alumnes (organitzats convenientment; per exemple, assignant reporters setmanals a les diferents classes) i professors creen els continguts i expliquen les situacions que viuen dins o fora de l'aula.


Blog per a projectes: el qual es presenta en forma de diari de camp i amb les reflexions i observacions de l'investigador. En ell s'organitzen els grups i es plantegen preguntes, són els alumnes els que van construint els posts per presentar la informació que van aprenent. A més, es deixen comentaris per preguntar, felicitar i puntualitzar. Cal destacar que podran facilitar col·laboracions entre docents que treballin en el mateix tema.



Blog d'alumne: destinat a les reflexions de l'alumnat sobre el seu aprenentatge o fins i tot com a xarxa d'aprenentatge on es possibilita la creació de comunitats d'aprenentatge. En ell es poden observar gran varietat d'eines que l'alumne usa per comunicar els continguts de la manera que ell considera més convenient: Prezi, MovieMaker, ExamTime, Glogster.

La utilització de wikis en educació infantil requereix d'un suport i una atenció contínua per part dels mestres.
Hi ha diversos projectes que podríem utilitzar a l'aula d'infantil mitjançant una Wiki:

Treballs o fitxes realitzades en classe
Periòdics o revistes escolars
Vocabulari
Diccionaris
Enciclopèdies
Projectes de recerca col·lectius.
Els temes de les unitats didàctiques

Exemple de wikis:




No hay comentarios:

Publicar un comentario