miércoles, 4 de mayo de 2016

Teoria 13: Ampliació


PROjECTe IPAD EN l´AULA

Cada alumne disposa d'un iPad com a eina de treball en els seus estudis. Gràcies a aquest avançat dispositiu, l'alumnat accedeix a tot moment a gran quantitat de continguts educatius, buscar informació en Internet, usar eines que potenciïn els seus coneixements i creativitat, i molt més. Diversos estudis demostren que els estudiants amb accés a aquestes eines preparen millors treballs de classe, saben analitzar i resoldre problemes amb major facilitat i s'impliquen més a la seva educació. Amb l'iPad, els alumnes són capaços d'explorar un món d'idees i continguts, creen fantàstics projectes multimèdia i trenquen els límits físics de l'aula.

El sistema “one to one” (1 aparell, 1 alumne) ofereix una extrema personalització i individualització dels processos d'ensenyament – aprenentatge. És un mitjà que per als nostres alumnes resulta connatural i els ajuda a mantenir l'atenció amb més facilitat. Els avanços en el terreny pedagògic cada vegada donen major rellevància a la teoria de les intel·ligències múltiples en l'aprenentatge per la qual el col·legi Sant Cristóbal ha apostat. El mitjà digital, en el qual s'integra l'iPad, permet desenvolupar de forma pràctica aquest enfocament.

En definitiva, l'iPad, com a eina educativa, ha vingut per quedar-se. És un dispositiu capdavanter als centres educatius sota l'etiqueta de TIC com el nostre. I bàsicament ho és perquè moltes de les situacions en les quals l'iPad s'usa com a peça-engranatge del desenvolupament de l'aprenent, es basen en la creació i desenvolupament d'experiències educatives on la tecnologia és gairebé transparent, en dinàmiques que engloben molts aspectes més enllà de la mera repetició d'activitats-tipus davant d'una pantalla i ideal per a l'aprenentatge d'habilitats i competències necessàries a l'educació del s.XXI.

Mes informació:




Teoria 13: Ipad en educació primària


1- Què és l'Ipad?

L'Ipad és dels cridats ordinadors "tablet": és un aparell fi, de la grandària d'una revista amb una pantalla tàctil a colors que permet als usuaris navegar per la web, veure pel·lícules, enviar correus electrònics i llegir llibres electrònics, entre altres coses.

Té un teclat en la pantalla, també un teclat opcional físic, a més d'un programari especial per a fulls de càlcul i processament de texts.

No obstant això, els analistes diuen que la seva principal característica està en l'aspecte multimèdia, com llegir periòdics o veure vídeos, més que la seva utilitat com a laptop.



2- Propostes de treball per Ipad

  • Enregistrament d'àudio. Gravar i editar àudios amb Caster Free: lectures, locucions, dramatitzacions, exposicions, entrevistes, etc.
  • Esquema. Emprar Wikipanion per llegir un article de Wikipedia durant uns minuts i després realitzar un mapa conceptual amb MindJet.
  • Mapa conceptual. Resumir els continguts d'un tema de llengua o coneixement del medi creant un mapa conceptual amb Idea Sketch.
  • Resum de notícies. Buscar i llegir un article usant un lector de notícies d'un periòdic per després elaborar un document de text en resposta a un conjunt de preguntes amb el programa Documents Free i enviar-ho com a adjunt al professor utilitzant el client Mail.
  • Comentari de lectura. Llegir un llibre digital en i¨Books i després de la seva lectura elaborar un document en Documents Free amb la fitxa tècnica, breu resum i opinió personal.
  • Narració visual. Crear una narració visual emprant Puppet Pals on es trien escenaris de fons, personatges, animacions i gravant locucions d'àudio.
  • Gràfics estadístics. Crear gràfics a partir d'una taula de distribució de freqüències en un full de càlcul amb Documents Free.
  • Fitxes PDF. Realitzar anotacions en una fitxa en format PDF mitjançant pdf-Notis free per a remitir-la al professor pujant-la a un espai comú.
  • Edició d'imatges. Localitzar i dscarregar una foto utilitzant el navegador web Safari. A continuació s'insereix la imatge en una nota d'EverNote per afegir textos i una locució d'àudio que completa el treball d'un tema.
  • Geolocalització de materials. Explorar una zona geogràfica, comarca, província, país... amb Google Earth. Situar marcadors que continguen texts, imatges, enllaços, etc. Gravar un recorregut turístic. Es pot completar la informació amb World Explorer.


3- L'Ipad en l'aula de Primària
  • Emprar en format intuïtiu i natural, ja que per al seu ús no és necessari cap coneixement informàtic previ.
  • Simplement amb la seva manipulació, aprens les claus d'ús de forma ràpida.
  • Permet treballar les diferents àrees del currículum a través de les seves aplicacions, augmentant la concentració de l'alumnat i possibilitant l'aprenentatge lúdic.
  • L'Ipad possibilita el treball individualitzat adaptant-se al ritme d'aprenentatge de l'alumne alhora que permet la creació de grups homogenis de treball usant un dispositiu grupal (sempre en grups reduïts, perquè l'aprenentatge sigui significatiu).


4- Aplicacions Ipad per a Educació Primària
  • iWrite Words. Aprofita al màxim la pantalla tàctil de l'Ipad per ensenyar i estimular als nens l'escriptura. És una gran manera d'ajudar als nens al fet que aprenguin a escriure d'una manera divertida i fins i tot els permet reproduir les paraules assolides amb puny i lletra del seu fill.
  • Read me Stories. És una aplicació molt ben animada que conté una biblioteca d'històries potencials que es poden comprar -que li permet veure un llibre de cada sèrie abans de comprar-ho. Les animacions són brillants i colorides i les veus són molt divertides, per això considere que és una gran manera d'aconseguir que els nens llegeixen coses diferents tots els dies.
  • Kid Paint. Lleva tot el complicat i els diexa amb la millor aplicació de dibuix i pintura per als nens. Kid Paint inclou alguns tocs agradables que estan obligats a ser gaudits, com els "stams" (que fins i tot poden fer els seus propis efectes de so).
  • Magic Piano. És una aplicació que fins i tot ha protagonitzat un èxit en youtube amb un gat jugant amb un iPad. És musical, divertida i entretinguda, que captarà l'atenció dels nens de totes les edats. M'agrada especialment l'opció del teclat especial i els rajos de llum que il·luminen. Segurament els nens de totes les edats es sentiran atrets per aquesta aplicació per iPad.
  • Math Party. És un joc multijugador de càlcul mental per a tots a partir dels 5 anys. Cada jugador tria el seu nivell de dificultat, perquè els nens puguin jugar en contra dels seus pares. L'objectiu del joc és fer clic en les boles en l'ordre dels càlculs que aparèixen.
  • ABC 123 Writing Practice. Ajuda a aprendre com escriure lletres i noms en anglès.

viernes, 29 de abril de 2016

Pràctica 8: Ampliació



6 eines gratuïtes per crear i dissenyar pàgines web

1- Templated:
Ens ofereix una col·lecció de res més que 846 plantilles gratuïtes en HTML5 i CSS que podem descarregar sense limiti. Totes es troben alliberades sota una llicència Creative Commons, és a dir, que pots usar-les i modificar-les fins i tot a nivell comercial sempre que donis atribució de forma visible a la web on usis una d'aquestes plantilles.

Tal vegada podries pensar que a causa de la quantitat i el "gratis" les plantilles anessin lletges o amb un codi pobre, però et sorprendrà saber que a més de ser molt boniques en la seva majoria, són modernes i a més responsivas.

2- Squarespace Logo:
Des d'aquest lloc pots crear de forma molt senzilla un logo per a la teva marca o projecte. Per descomptat no pots esperar que compleixi amb tots els requisits que tenies en ment, però és millor que un logo patata fet en Paint amb font Papyrus i Comic Sans. Squarespace Logo és un lloc molt simple on solament has d'escriure el nom per al logo, i després en un editor, agregar alguna imatge i un subtítol si vols. Pots descarregar de forma gratuïta el logo en baixa resolució (400x400 PNG). 

3- Withoomph:
És un altre lloc per generar logos de forma automàtica. L'única cosa que has de fer és escriure el nom de la marca i algunes paraules clau per descriure que es tracta el projecte. L'eina genera aleatoriamnente combinacions depenent del que vas escriure i t'ofereix una selecció de logos més o menys acceptables que pots descarregar de forma gratuïta. Tens algunes opcions extra per personalitzar els colors i la tipografia, gens de l'altre món, però amb molta paciència pots acabar amb una mica més que decent.

4- Hipster Logo Generator:
En aquest lloc pots crear el teu propi "logo hipster". Es tracta d'un estil bastant usat que llueix de certa manera, utilitza les mateixes formes i ho podem veure en marques "indies, alternatives, retro, vintage" etc. De les eines per crear logos que els he presentat, aquesta ha des la meva favorita, per més ridícul que el nom soni. Hipster Logo Generator és molt fàcil d'usar, i difícilment vagis a aconseguir arruïnar el logo amb mal gust, però tot és possible.

5- Strikingly:
És una eina bastant poderosa perquè qualsevol persona sense cap coneixement de disseny o desenvolupament sigui capaç de crear un lloc web completament responsivo de forma senzilla i ràpida. Pots registrar-te de forma gratuïta o iniciar sessió amb Facebook sense si més no omplir un formulari, i d'una vegada pots triar una plantilla de les pre-establertes per començar a editar-la i crear la teva pròpia pàgina. Comptes amb suficients eines d'edició com per personalitzar bastant la plantilla, però amb limitis perquè no llueixi molt complex el procés.

6- HTML5 UP:
En aquesta web igual que en Templated, ens ofereixen plantilles gratuïtes en HTML5 i CSS3 completament responsivas, personalizables, i sota una llicència Creative Commons 3.0. De nou, solament necessites donar un crèdit visible, i pots usar-les on vulguis. Aquesta web no té tantes plantilles com l'anterior, però la seva selecció és impecable i totes llueixen fabuloses.

Més informació:


Pràctica 8: Google sites


Google sites

Com a primer pas és fonamental tenir un compte de correu electrònic gmail. Una vegada introduït el nostre correu electrònic ens apareixerà això:

http://bit.ly/24oFV6P

Anem a punxar a  CREAR per començar. Quan estem dins ens demanarà en primer lloc que seleccionem una plantilla, és recomanable triar la "plantilla en blanc". Després ens demanarà el "Nom del lloc", que és el títol de la Webquest. També podem incloure la "Ubicació del lloc". Després podem seleccionar el disseny de la plantilla i en "Més opcions" podem agregar una descripció al lloc. Finalment hem d'escriure el codi que apareix. Ens anem a dalt i punxem a CREARUna vegada li hàgim donat ens portarà a la nostra pàgina principal:

http://bit.ly/1TiPw7x

Anem a començar amb l'opció "Editar" indicada amb el llapis en la part superior dreta. Podem observar que és molt semblat a Word, es pot inserir una imatge, un enllaç, índex de contingut, etc. Podem modificar el format, inserir taules també, triar el disseny de la pàgina.

Posem el títol de la pàgina i la descripció. En aquest cas el títol de la pàgina serà "Presentació (com el seu nom indica, serveix per presentar la Webquest)", després vindrà "Introducció" (on introduirem el tema i les activitats), "Tasca" (objectius), "Procés" (dins estaran les 5 activitats desenvolupades), "Avaluació", "Conclusió", "Orientacions" i "Bibliografia", en aquest ordre. Finalment li donarem a "Guardar".

Com hem dit, vam crear la pàgina 0, la presentació i, una vegada creada, punxem al costat d'editar, a "crear pàgina" i anem creant les pàgines indicades més amunt, així:

http://bit.ly/1N5VWu3

Per seleccionar una ubicació tenim en compte:

-Per crear les pàgines de l'índex (presentació, introducció, tasca, procés, avaluació...) s'indica "col·locar la pàgina en un nivell superior".

-Per crear les activitats, les quals aniran dins del punt de procés, s'indica "classificar la pàgina en", seleccionem la ubicació, en aquest cas seria el punt 3 i creguem.

Una vegada creades totes les pàgines ens quedarà alguna cosa semblat a això:




Solament haurem de parar esment en ficar les activitats dins del punt "Processo", d'altra banda és bastant senzill realitzar aquest petit esquema.

Una vegada creades les pàgines de la nostra guia, punxem la costat de crear pàgina "opcions" (el petit engranatge) perquè es despleguin aquestes opcions:

http://bit.ly/1NZyOIo

Com veieu podem fer bastants coses, nosaltres ens anem a centrar a "Administrar lloc", punxem i ens surten diverses opcions: canviar el nom, agregar descripció, eliminar-ho... si veiem la columna esquerra hi ha més opcions; anem a l'última, "temes, colors i fonts". Com esteu veient podem canviar tot el relacionat amb grandària, tipus de lletra, colors... de la pàgina. Podem també agregar fons de colors o bé una foto des del nostre pc perquè serveixi d'encapçalat... cadascú que adorni la seva pàgina al seu gust.

En les opcions de la columna de l'esquerra, "adreça web" ens permet canviar nostra URL, sempre que no estigui ocupada per un altre usuari ja.

"Compartir i permisos" ens permetrà compartir la nostra pàgina amb el nostre professor en particular, escrivint el seu correu on ens ho demana. A més podem modificar qui pugues o no trobar la nostra pàgina mentre navega.

"Arxius adjunts" ens permet visualitzar els arxius que hem anat pujant a la nostra pàgina.

"Pàgina" ens permet visualitzar l'esquema que tenim del nostre lloc web. 

miércoles, 27 de abril de 2016

Teoria 12: Ampliació


Distribucions lliures de GNU/Linux

Incloc les distribucions GNU/Linux que són completament lliures. Totes les distribucions que apareixen a continuació es poden instal·lar en el disc dur; la majoria funciona sense instal·lació.

La Free Programari Foundation recomana i recolza aquestes distribucions GNU/Linux, però no tracta de jutjar-les o comparar-les sobre la base de criteris diferents de la llibertat. Per tant, les incloem en ordre alfabètic. Per triar la que millor s'adapti a les seves necessitats, li animem a llegir aquestes breus descripcions i a consultar els seus respectius llocs web i qualsevol altra informació disponible.

Aquestes distribucions estan completes i llistes per usar, i els seus desenvolupadors s'han compromès a seguir les Pautes per a distribucions de sistemes lliures. Això significa que les distribucions inclouran i proposaran exclusivament programari lliure. Rebutjaran les aplicacions, plataformes de programació, controladors, firmware, «blobs», jocs i qualsevol altre programari que no sigui lliure, com així també manuals i documentació que no siguin lliures.

Si succeís que alguna d'aquestes distribucions inclogui o proposi la inclusió d'alguna cosa que no sigui lliure, ha de tractar-se d'un error, i els desenvolupadors es comprometen a eliminar-ho. Si vostè troba programari o documentació que no és lliure en una d'aquestes distribucions, pot informar del problema i adjudicar-se GNU Bucks, nosaltres informarem als desenvolupadors perquè ho solucionin.

Solucionar les fallades que tenen a veure amb la llibertat és un requisit ètic per incloure una distribució en aquesta llista. Per tant, incloem aquí únicament distribucions l'equip de les quals de desenvolupament s'hagi compromès a llevar tot programari privatiu que trobem. Generalment els membres dels equips de desenvolupament són voluntaris que no assumeixen compromisos legals amb els usuaris, però si veiéssim que una distribució no té un manteniment adequat, la llevarem de la llista.

És el nostre desig que les altres distribucions GNU/Linux que existeixen es converteixin completament en programari lliure perquè puguem incloure-les aquí. Si desitja introduir millores a l'àrea de les distribucions lliures, contribuir al desenvolupament d'una distribució que ja existeixi és una contribució més eficaç que crear una nova.

Totes les distribucions que s'esmenten a continuació es poden instal·lar en el disc dur d'un ordinador. La majoria funciona sense instal·lació. No tot el maquinari funciona al món lliure; el lloc de cada distribució hauria d'indicar què tipus de maquinari suporta.

Recolzem aquestes distribucions solament per la llibertat. No tractem de jutjar-les o comparar-les sobre la base de cap altre criteri. Per tant, les posem en ordre alfabètic. Per avaluar quin és la que millor s'adapta a les seves necessitats, suggerim consultar els seus respectius llocs web i qualsevol altra informació disponible.


BLAG Linux y GNU, a distribució GNU/Linux basada en Fedora.

Dragora, una distribució de GNU/Linux independent basada en el concepte de la simplicitat.

Dynebolic, una distribució de GNU/Linux que posa una èmfasi especial en l'edició d'àudio i vídeo.

Guix (es pronuncia «guiks») és una distribució GNU/Linux avançada basada en GNU Guix, un gestor de paquets purament funcional per al sistema GNU.

gNewSense, una distribució de GNU/Linux basada en Debian, amb el patrocini de la FSF.

Parabola GNU/Linux, una distribució basada en Arch que prioritza la gestió senzilla del sistema i dels paquets.

Parabola GNU/Linux, una distribución basada en Arch que prioriza la gestión sencilla del sistema y de los paquetes.

Trisquel, una distribució de GNU/Linux basada en Ubuntu i destinada a les petites empreses, usuaris domèstics i centres educatius.

Ututo XS, una distribució GNU/Linux basada en Gentoo. Va ser el primer sistema GNU/Linux completament lliure reconegut pel Projecte GNU.

Mes informació:

Teoria 12: Apliacions educatives del programari lliure


1. ¿Què es Linux?

És un sistema operatiu, compatible Unix. Dues característiques molt peculiars ho diferencien de la resta de sistemes que podem trobar en el mercat.

-La primera, és que és lliure, això significa que no hem de pagar llicència a cap casa desenvolupadora de programari per al seu l´ús.

-La segona, es que el sistema va acompanyat del codi font.

El sistema ho formen el nucli del sistema (kernel) més un gran nombre de programes/biblioteques que fan possible la seva utilització. Molst d´aquestos han estat possibles gràcies al projecte GNU, per això mateix, molst criden a Linux, GNU/Linux.

2. Software Lliure

-Libertat d´usar el programa amb qualsevol propòsit

-Llebertat d´estudiar com funciona el programa i adaptar-lo a les teves necessitats

-Llibertat de distribuir còpies

-Llibertat de millorar el programa i fer públiques les millores amb la finalitat de que tota la comunitat es beneficie

Ubuntu: programari lliure



3. Avantatges i desavantatges del Sowftware Liure

Avantatges

-Estalvis de gran quantit de diners en l´adquisició de llicències

-Combat efectiu a la còpia il·lícita de programari

-Eliminació de barreres de presupostos

-Molts col·laboradors de primera línia amb ganes d´ajudar

-Temps de desenvolupament sobre alguna cosa que no existeixi són menors per l´amplia disponibilitat d´eines i lliberies.

-Les aplicacions són fàcilment auditades abans de ser usades en processos de missió crítica del fet que les mé populars es troben molt depurades.

-Tendeix a ser molt eficient.

-Tendeix a ser molt divers: la gent que contribueix té moltes necessitats diferents i això fa que el programari estigui adaptat a una quantitat més gran de problemes.

Desavantatges

- La corba d´aprenentatge és major

-El programari lliure no té garantia provinent de l´autor

-Es necessita dedicar recursos a la reparació d´errates

-No existira una companyia única que protegirà tota la tecnologia

-Les interfícies amigables amb l´usuari (GUI) i la multimèdia tot just s´estan estabilitzant

-L´usuari ha de tenir nocions de programació, ja que l´administració del sistema recau molt en l´automatització de tasques

-La diversitat de distribucions, métodes de emmmagatzematge, llicències d´ús, eines amb una mateixa fi... poden crear confusió.




4. Lliurex

És una distribució GNU/Linux, està basat completament en Programari Liure i és gratuit, a més és un projecte de la Generalitat que té´com onjectiu la introducció de les TIC en el sistema educatiu.

Licencias del software

                                     
BSD: Berkeley Programari Distribution / Permet les quatre llibertats del programari. Pot usar-se sota altres llicències, és la més lliure. Ha de mantenir-se l'autoria del codi original.

GPL: Llicència pública general / Permet les quatre llibertats del programari. Les modificacions, encara que usi altres codis, han de ser obligatòriament GPL.

Creative Commons: Més restrictiva en el relacionat amb les tres llibertats, permet a l'autor decidir
què llibertats pot o no modificar l'usuari.

MPL: Mozilla Public Licence / Llicencia que es va utilitzar per alliberar el codi de Netscape, bastant usada, més oberta que GPl però menys que BSD.

Copilef : Oposat al copyright, manté els drets de l'autor encara que es modifiqui el programari i es distribueixi

Sistemes operatius lliures en el ambit educatiu

Edubuntu
És un sistema operatiu lliure derivat de la
distribució Linux Ubuntu, creada per treballar
en entorns educatius. L'objectiu dels creadors
d'aquesta distribució de Linux és un sistema
operatiu que contingui el millor programari lliure
disponible en educació i que sigui fàcil d'instal·lar

Skolelinux (Debian Edu)
Skolelinux és una distribució Linux basada
en Debian que s'inicia a Noruega en 2001 i és
desenvolupada per a grups d'estudiants d'entre
6 i 16 anys. Actualment està sent utilitzada
en molts països del món, encara que està
més estesa a Noruega, Espanya, Alemanya i
França


OpenSUSE: Education-Li-f-e
Aquesta distribució de Linux és fins ara la
més jove, ja que s'ha llançat en 2012. El projecte
openSUSE Educació tracta de recolzar a les
escoles que utilitzen openSUSE. Aquesta distribució,
basada en openSUSE 12.1, inclou un programari
que ha estat acuradament seleccionat
per a l'ús educatiu d'alumnes, professors i
pares, i incorpora tot el necessari per utilitzar-ho
sense haver d'instal·lar gens addicional. La
imatge ISO pot gravar-se en una memòria USB
o DVD Live. I per a la seva instal·lació en el disc
dur necessita almenys 15 Gb d'espai lliure i
1 Gb de RAM.


Fedora Edu Spin
També la distribució Fedora ha desenvolupat
un entorn perquè professors i alumnes ho
utilitzin en els contextos educatius. La diferència
d'aquesta distribució educativa radica en el contingut
i les eines que proporciona als
usuaris. L'objectiu principal d'aquest entorn és
proporcionar una eina fàcil d'usar per
estudiants de totes les edats.


Tuquito
Ésta es una distribución de GNU/Linux desarrollada
por estudiantes de la Universidad Nacional
de Tucumán (Argentina) en 2003. Diseñado
para su uso desde todos los ámbitos de la
sociedad, contiene todas las aplicaciones que se
necesitan en cualquier ordenador: un navegador
web, suite de oficina, aplicaciones multimedia, la
mensajería instantánea, etc. Todos los años se
celebran las Jornadas Tuquito Urbano, que engloban
una serie de conferencias de interés general
relacionadas con el empleo de software libre

y las nuevas tecnologías.

Quimo for kids
Aquesta és una distribució de GNU/Linux desenvolupada
per estudiants de la Universitat Nacional
de Tucumán (Argentina) en 2003. Dissenyat
per al seu ús des de tots els àmbits de la
societat, conté totes les aplicacions que es
necessiten en qualsevol ordinador: un navegador
web, suite d'oficina, aplicacions multimèdia, la
missatgeria instantània, etc. Tots els anys se celebren
les Jornades Tuquito Urbà, que engloben
una sèrie de conferències d'interès general
relacionades amb l'ocupació de programari lliure


Puppy Linux
Puppy és una versió del sistema operatiu Linux
per a nens. És una distribució petita i
ràpida d'executar gràcies a l'eliminació de components
superflus, molt eficaç en ordinadors antics. És tan petit que la seva descàrrega de la
xarxa triga menys de 15 minuts i cap en un CD.


Uberstudent
Uberstudent és una altra distribució educativa
basada en Ubuntu que té com a objectiu l'educació secundària i superior. També hi ha
una edició que s'executa a l'entorn d'escriptori
lleuger LXDE i que està dissenyada perquè
càpiga en un sol CD..



Distribució de linux en espanya 

Andalucía Guadalinexedu
Aragón AugustuX
Asturias Asturix
Baleares IOB
Canarias BardinuxmEDUXa
Castilla-La Mancha Molinux
Cantabria Linux Global
Cataluña CATix  o Linkat
Comunidad Valenciana Lliurex
Extremadura LinEx
Galicia GALPon MiniNo o Galinux  o Trisquel
Comunidadde Madrid MAX
Euskadi EHUX
Melilla Melinux

-El terme programari lliure fou emprat per Bill gates, Linus torvalds, Richard stallman, Steve jobs

viernes, 22 de abril de 2016

Pràctica 7: Ampliació


Quitter, l'alternativa a Twitter

http://bit.ly/214U332

Quitter no és una xarxa social a l'ús, sinó un dels molts conjunts d'instal·lacions de GNU Social que ens podem trobar. El que ho fa diferent als seus germans és la seva aposta per utilitzar un disseny unificat, i amb una interfície que busca ser atractiva per als nous usuaris semblant-se a la popular Twitter.

Val, llavors què és GNU Social? Es tracta d'un projecte destinat a crear xarxes socials descentralitzades, tant per al seu ús públic com per al privat, i que utilitza l'estàndard obert Ostatus perquè els usuaris dels seus diferents servidors o nodes puguin interactuar entre ells com si estiguessin utilitzant un únic servidor.

GNU Social forma part del projecte GNU iniciat per Richard Stamllman l'any 1983. Després d'anys de desenvolupament, el passat 8 de juny del 2013 va començar a prendre una mica de força gràcies a la seva fusió amb altres alternatives de comunicació lliure com Free Social i StatusNet. En ser un projecte de programari lliure i obert, el codi de GNU Social es troba disponible para tot aquell que vulgui utilitzar-ho o modificar-ho.

I si es tracta d'un projecte tan vell per què ha irromput de sobte? No, no és que a tothom li hagi donat per conscienciar-se dels beneficis del programari lliure, sinó que després de diverses polèmiques per les censures en Twitter, alguns "tuitstars" com @Barbijaputa van començar a fomentar l'ús de Quitter com a alternativa. D'aquesta manera, els varis centenars d'usuaris d'aquesta xarxa es van trobar de sobte amb una horda d'espanyols entrant massivament en el seu servei.

Quines diferències hi ha entre Quitter i Twitter?

Com hem dit anteriorment, Quitter és un conjunt de xarxes allotjades en diferents servidors unides entre si pel protocol Ostatus. Això fa que encara que tots els seus usuaris interactuen entre si com si fos una única xarxa social, puguin existir diferències en les normatives de cadascun dels servidors o nodes. L'exemple perfecte és el límit de caràcters, que mentre en alguns servidors és de 140 o 240, en el recentment creat Quitter Espanya el límit és de 1000 .

Una altra diferència bastant important és que Quitter té tres línies temporals diferents per organitzar el seu contingut. Amb la línia temporal a seques veurem, com en Twitter, els missatges de la gent a la qual seguim, però també tenim una línia temporal pública per veure tots els missatges del nostre servidor o node, i una altra línia temporal per a tota la xarxa coneguda en la qual llegirem tant a la gent que seguim com a la de la resta de servidors.

Quitter té dos tipus d'interfície, una clàssica amb totes les opcions de la xarxa i una nova igual a la de Twitter, i a la qual àdhuc no ha donat temps per implementar-li moltes opcions. Al principi és bastant difícil aprendre a alternar entre ambdues interfícies, per la qual cosa a molts usuaris els costa aconseguir accedir als missatges privats, el bloqueig d'usuaris, els "cuits" populars, i el núvol de tags on es mostren els termes més populars de cadascun dels nodes.

En la interfície clàssica també podem trobar una secció per a grups, característica que malgrat ser molt popular en altres xarxes socials com Google+ o Facebook àdhuc no ha estat implementada en Twitter. A més, també tenim un directori d'usuaris en el qual trobar a qualsevol dels quals poblen el servidor en el qual ens hem registrat.

Mes informació:

Pràctica 7: Twitter



http://bit.ly/1ppJlq4


Necessitem és una adreça d'email a la qual vincular i ingressar a la pàgina principal de Twitter. Accedirem a dues primeres pantalles molt senzilles on us demanaran les dades bàsiques d'informació.


http://bit.ly/1SVIu8c

Una vegada hàgim passat aquest primer procés accedirem a la pàgina principal del nostre compte de Twitter.

En el botó d'Inici tenim:


-Timeline o cronologia de Twitter: Aquí és on ens trobarem tots els Tweets teus i de les persones que seguim en ordre cronològic, sent el primer l'últim a publicar. Fent scroll cap avall anirem veient els tweets de les persones a les quals seguim més antics.

-Cerques: Aquí podrem localitzar fàcilment a algun usuari que tinguem en la nostra llista de “seguint” o que vulguem començar a seguir. Simplement començant a escriure el nom Twitter ens suggerirà les opcions que tenim, punxant en el qual en aquest cas busquem.



http://bit.ly/1TnkwFY
-Seguint i seguidors: Aquí veurem el nombre de persones que ens segueixen i el nombre de persones a les quals estem seguint. Punxant sobre qualsevol d'aquests dos nombres ens apareixerà una llista de les persones a les quals seguim o les que ens segueixen depenent com punxem.

-A qui seguir: En funció de la gent a la qual seguim, la descripció que hàgim posat en el nostre perfil, els seguidors que tinguem etc… Twitter ens suggereix gent que podria resultar-nos del nostre interès.

-Tendències:  Disposem de 140 caràcters per comunicar alguna cosa, bé doncs Twitter ens dóna la possibilitat de posar davant d'alguna d'aquestes paraules del nostre missatge el símbol de # coixinet. En fer això estem convertint a aquesta paraula o conjunt de paraules en un Hashtag, una etiqueta perquè ens entenguem millor.

En el botó de Connecta tenim:

Dins de l'opció de Connecta, podrem accedir novament a dues seccions molt interessants. Aquestes són “Interaccions” i “Esments”. Per mitjà de l'opció d'Interaccions veurem Tweets en els quals estem interaccionant, és a dir gent o usuaris que retuitean un tweet nostre, que ho comente...

En l'opció d'Esments veurem la gent que ha afegit a algun Tweet el nostre nom d'usuari és a dir @nombreusuario i per tant Twitter ens avisa que algú ha comentat alguna cosa on apareixem.


En el botó # Descobreix tenim:


En aquesta pestanya podrem accedir a les històries més rellevants dins d'un grup d'usuaris compost per aquells a els qui nosaltres seguim, als quals segueixen aquells que nosaltres seguim i els nostres seguidors. En essència aquesta pestanya el que tracta és de donar-nos el contingut que Twitter considera més rellevant en referència al nostre sector.

Dins d'aquesta mateixa pestanya tindrem l'opció de buscar amics mitjançant nostres expliques mail, acceptar suggeriments de Twitter de qui seguir, veure Tweets… 


En el botó de Compte tenim:


Finalment en aquest botó entrarem en la vostra en la qual veureu la vostra foto de perfil, la de fons que hàgim triat, la descripció que vam posar al seu moment i en un llistat tots els Tweets o Retuits que hàgim fet ordenats cronològicament.

-Cal ressaltar diferents conceptes:

Tweet: és una frase, opinió, notícia o comentari que comparteixes en la plataforma en 140 caràcters màxim. L'estructura correcta pot ser: Frase + enllaci + font (via @nomeni) + # Frase + enllaci + font.


Esments: Quan esmentes a la font original d'un tweet o enllaç, se sol posar via o by seguit de l'usuari que sempre porta un @ endavant del seu nom.

Retweet: Una de les característiques de Twitter és la quantitat d'informació que es comparteix. Tant des d'una web cap a Twitter com dins de Twitter. Quan trobes contingut interessant feixos un RT (retweet, ‘reexpedir un tuit’), és quan comparteixes un tweet d'un altre usuari. Per fer un retweet, has d'indicar la font original a més del tweet que estàs compartint. 

Per pujar un video a Twitter :
1.Anar a la finestra per escriure un tuit
2.Prémer en la icona d'imatges
3.Pressionar en el botó vermell que té forma de càmera en la part esquerra
4.Mantenir-ho pressionat (Opcional: Es pot mantenir pressionat el botó, deixar-ho anar i tornar estrènyer-ho per poder pujar videos editats al moment)
5.Quan el video estigui finalitzat, en la part superior dreta de la pantalla està el botó per adjuntar-ho al tuit.

EXEMPLE: